Alexandru Ioan Cuza: trecut și prezent


   După ce a fost ales atât la Iași cât și la București, Alexandru Ioan Cuza devine domnitor al Principatelor Unite. În ianuarie 1862 se întrunea la București primul guvern al României. În Europa, tot atunci, italienii și germanii desfășurau, prin elitele lor politice și militare, o intensă activitate de unire în vederea făuririi Italiei și Germaniei.

   Cuza a implementat o serie de reforme. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Reforma agrară: aproximativ cinci sute de mii de țărani primeau pământ;
  • Reforma învățământului: prin ,,Legea instrucțiunii publice’’ școala se organiza pe trei cicluri (primar, secundar și superior). Tot în acea perioadă se înființau primele universități: Iași (1860) și București (1864);
  • Reforma justiției: se introduc codurile civil, penal (după modelul francez) și comercial (după model italian);
  • Secularizarea averilor mănăstirești: trecerea în proprietatea statului a circa un sfert din pământul agricol al țării și a altor bunuri ce se aflau în patrimonoiul mănăstirilor

   Este silit să abdice de la tron în anul 1866 și moare în exil, la Hotel ,,Europa” din Heidelberg, Germania, la 15 mai 1873.

Anterior perioadei în care a fost domnitor, Alexandru Ioan Cuza, a fost pârcălab de Covurlui, județ care își avea reședința la Galați.

   În prezent, în Galați există casa în care a locuit domnitorul, transformă ulterior în muzeu, un liceu și un complex studențesc care îi poartă numele și o statuie impozantă.

 Trebuie de menționat că în perioada 1856-1878 trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Izmail) au făcut parte din Moldova, respectiv după 1859 au făcut parte din Principatele Unite. Astăzi în sudul Republicii Moldova, o localitate îi poartă numele domnitorului, iar pe timpul URSS aceasta se numea Suvorov.

   În Chișinău domnitorul are parte de un bust, o stardă care îi poartă numele și un liceu.

Dacă e să facem o mică paranteză aici, cei de la Liga Tineretului Rus, au încercat în mod repetat, urmați de o formațiune politică din Consiliul Municipal Chișinău se redenumească strada Cuza-Vodă în Alexei Belski, comandantul batalionului din cadrul armatei sovietice ce a intrat primul în Chișinău în data de 23 august 1944 și a arborat steagul roșu al Uniunii Sovietice. Proiectul acestora însă a eșuat.

   La 154 de ani de la Unirea Principatelor, Alexandru Ioan Cuza reprezintă un reper al unității românilor de pe ambele maluri ale Prutului, chiar dacă prezența acestuia (prin busturi, denumiri de localități, străzi și licee) deranjează.

   Drept mulțumire pentru tot ce a făcut, ar trebui ca domnitorul nostru să fie mai prezent în spațiul dintre Prut și Nistru, iar tot ce îi poartă numele să fie păstrăt cu sfințenie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s