Adevărata Basarabie


Timp de aproape 8 ani, de când mă aflu la studii în România m-am ciocnit cu fel de fel de situații în care am descoperit că românii din Țară cunosc foarte puține lucruri despre românii din spațiul dintre Prut și Nistru (începând cu istoria acestui pământ și terminând cu lucruri banale legate de geografia acestuia).

În toamna anului 2005, când veneam pentru prima oară în România, cu tatăl meu, la autogara din Bacău am fost întrebați de către un taximetrist: ,, ce s-a întâmplat acolo la voi în Beslan ?”. Era la scurt timp de la carnagiul organizat de un grup de teroriști într-o școală din Federația Rusă, mai exact, în Osetia de Nord. Din păcate persoana în cauză nu știa că Osetia se află în Caucaz, iar Basarabia – pe malul stâng al Prutului.

De-a lungul timpului am fost întrebat de către colegi de ai mei ( și nu numai) dacă este adevărat că în Republica Moldova se pot cumpăra cu ușurință grenade și automate Kalașnicov (unii chiar mă rugau să le achiziționez și lor câteva bucăți 🙂   ); dacă este adevărat că la magazin non-stop se spune ,,veșnic-deschis” sau la lovitură de pedeapsă se spune  ,,pălitură de osândă”; dacă în Republica Moldova cresc nuci sau de unde am învățat româna.

Exemplele de mai sus sunt doar câteva din șirul de perle ce mi-a fost dat să le aud de-a lungul acestor ani. Astfel, am constatat cu tristețe că la etapa actuală există un vid informațional legat de Republica Moldova (sau Basarabia, așa cum e dezmierdată în Țară).

În aceste condiții nu pot decât să-i felicit pe colegii mei de la ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor) Iași pentru campania ,,Adevărata Basarabie”, aflată la ediția a IV-a, campanie ce își propune să aducă la cunoștință realitățile sociale din Republica Moldova, precum și prezentarea culturii românești din Basarabia. Acestea au scopul de a uni românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și să creeze noi colaborări între tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului.

Campania ,,Adevărata Basarabie” are un program complex alcătuit din mai multe activități, dintre care enumăr:

  • Expoziția de pictură și fotografie Din Basarabia cu Drag ” (expoziția presupune promovarea tinerelor talente românești, de pe ambele maluri de Prut, prin intermediul propriilor picturi); 
  • Târg Handmade ” perioada 12-14 aprilie, Palas Mall, sala Atrium”;
  • Proiecție de film ”A fost sau n-a fost ?” ( Film românesc regizat de Corneliu Porumboiu. Categorie: comedie satiric și dramă, câștigător al trofeului Camera d‘Orși al Premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006);
  • Excursia ”Cunoaște Basarabia”;
  • Seară de Teatru Basarabean Take, Ianke și Cadâr

Campania ,,Adevărata Basarabie” este un proiect necesar și consider că ar fi un lucru benefic implementarea acestuia și de către asociațiile de tineri basarabeni din alte orașe din România.

iasi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s