Imperiul a murit, trăiască imperiul !


Era seară, sfârșit de noimbrie. În timp ce trolebuzul traversa centrul orașului Cernăuți, pe geamurile acestuia am văzut o mulțime de oameni adunați lângă statuia lui Taras Șevcenko. Când am trecut prin apropierea acelei mulțimi aceștea fluturau drapele ale Ucrainei și ale partidelor de opoziție, iar mai mulți lideri țineau tot felul de discursuri cu mult patos. Se vorbea în limba ucraineană, astfel încât nu am reușit să înțeleg prea multe. Am avut noroc de un  prieten de-al meu originar din zonă care mi-a explicat ce se întâmpla: cei ieșiți în stradă protestau contra deciziei guvernului de la Kiev luată cu o zi înainte de a renunța la parcursul european pe care și-l asumase anterior.

La scurt timp febra protestelor a cuprins aproape toată Ucraina. Protestatari snopiți în bătăi, devastări de sedii ale unor autorități, persoane decedate și rănite sunt o parte din lucrurile pe care am reușit să le vedem pe intrenet sau la televizor. Dacă e să facem o analiză elementară, putem constata că evenimentele au fost reflectate în mod doferit. Foarte bine s-a descurcat presa rusă care a reușit (așa cum era și de așteptat) să manipeleze opinia publică din Rusia dar și din spațiul ex-sovietic. În tot acest răstimp presa rusă a încercat din răsputeri să ne convingă că tot ce se întâmplă în Ucraina e orchestrat de SUA (inamicul tradițional al Rusiei) cu concursul Uniunii Europene și nicidecum nu reprezintă revolta poporului ucrainean față de deciziile luate de guvernanți.

Dacă în prezent la Kiev există o guvernare proeuropeană instalată foarte recent, atmosfera în întreaga Ucraină nu este deloc roz. Vedem mișcări de amploare în regiunea Odesa, în Crimeea și în partea de Est a Ucrainei, ce pledează pentru o apropiere de Rusia. De aceea cei care cred că Ucraina a schimbat definitiv macazul se înșeală. Totul depinde de modul în care va reuși să gestioneze Kievul aceste mișcări de amploare ce declară o ostilitate fățișă actualului guvern.

Între timp Republica Moldova a făcut pași importanți în vederea apropierii față de Uniunea Europeană. După ce a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, începând cu 1 ianuarie 2014 vinurile moldovenești au avut liber pe piața Uniunii Europene. O decizie importantă urmează să fie luată astăzi, 27 februarie, când Parlamentul European va vota regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii Republicii Moldova.

 Cele două decenii ce au trecut de la căderea Uniunii Sovetice ne demonstrează că aceasta nu a dispărut. Ea și-a înscenat „decesul” fiind nevoită de situația economică dezastruasă (și nu numai) să facă acest pas. În tot acest răstimp fratele mai mare de la răsărit a reușit să folosească cu lejeritate minoritatea rusă (dar și alte minorități) din R. Moldova și Ucraina pentru a dirija politica internă și externă.

În cazul în care Ucraina va reuși să se integreze în Uniunea Europeană, șansele rezolvării diferendului transnistrian ar putea fi mult mai mari, iar actualul regim separatist de la Tiraspol ar putea rămâne fără „gura de oxigen” ce reprezintă acel segment de frontieră cu Ucraina. Însă, în cazul în care nu va reuși, rămâne să mai simțim încă mult timp ,,calda răsuflare a fratelui mai mare” care se încăpățânează și vrea cu orice preț să ne „cuprindă strâns”, așa cum o face mai bine de 200 de ani.

Hai cu integrarea Euroasiatică !
Hai cu integrarea Euroasiatică !

1 gând despre „Imperiul a murit, trăiască imperiul !”

  1. agitațiile din Ucraina, într-adevăr au fost orchestrate de yankei, care în prezent acordă kievului asistență financiară și militară împotriva secesioniștilor din Lugansk și Donețk. practic, susțin războiul civil și caută prin diverse provocări să implice și Rusia în această mizerie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s