Moscova nu crede în lacrimi


În perioada sovietică circula un banc: Cu cine se învecinează Rusia ? Cu cine vrea! Astăzi nu  mai este un banc. Este mai degrabă o realitate.

După ce Crimeea a fost anexată de către Federația Rusă, toate privirile sunt îndreptate către Transnistria. Tot mai multe voci susțin că pericolul unei intervenții militare pe Nistru din partea Rusiei este unul iminent. Printre reprezentanții NATO și UE, ce au bătut alarma asupra situației critice ce se prefigurează în această zonă a Europei, situație ce pune în pericol atât parcursul european cât și existența Republicii Moldova, se numără și europarlamentarul român Monica Macovei, ce declara pe 14 martie, la o întâlnire cu studenții de la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați: ,,În niciun caz nu ne putem permite să pierdem Republica Moldova”. Tot dumneaiei a ținut să felicite Republica Moldova pentru realizările importante obținute, spunând că Moldova este ,,răsfățata” Uniunii Europene ținând cont că este în centrul atenției și este privită cu multă admirație de la Bruxelles de către oficialii europeni.

Dacă inițial la Chișinău predomina o stare de ,,somnolență”, am văzut că rând pe rând politicienii noștri s-au trezit. În acest sens trebuie menționată întâlnirea președintelui Republicii Moldova la Iași, cu omologul său din România, Traian Băsescu. Comparativ cu primele declarații prin intermediul cărora Nicolae Timofti ne îndemna să fim calmi, că nu există nici un periocol, după această întâlnire am văzut mai multă fermitate în declarații. Peste câteva zile și parlamentul de la Chișinău s-a întrunit într-o ședință cu ușile închise, pentru a discuta despre situația tensionată din regiune, la ședință participând mai multe instituții subordonate guvernului, responsabile de securitatea statului. Printre ultimele schimbări ce au avut loc în zonă este semnarea părții politice a Acordului de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană și stabilirea unui termen (mai scurt decât cel anterior) la care va fi semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Deschizând o mică paranteză, Rusia duce o propagandă intensă prin sursele media ce le are la dispoziție prin care prezintă situația în mod distorsionat. La posturile rusești de televiziune sunt arătate cozile imense, unde locuitorii peninsulei Crimeea sunt în așteptarea pașapoartelor rusești, ce ard de nerăbdare să devină cetățeni ai Rusiei mărețe, oameni bucuroși până la lacrimi; faptul că după anexarea peninsulei, locuitorii vor avea salarii de două sau chiar trei ori mai mari decât le-au avut până în prezent, iar soldații ucraineni (foarte bucuroși) se înscriu în armata rusă; în Ucraina domnește anarhia, iar după semnarea Acordului de asociere, țara va fi aruncată într-un haos total.

Ce o așteaptă pe Republica Moldova în aceste condiții ? Liderii autoproclamatei republici de la Tiraspol au lansat un apel, prin care solicită ajutorul Federației Ruse în condițiile în care Ucraina în colaborare cu Republica Moldova a blocat circulația persoanelor și a mărfurilor pe segmentul dintre regiunea transnistreană și Ucraina. Și fiindcă Rusia are aproximativ 200.000 de cetățeni în zonă, acesta poate fi un motiv prin intermediul căruia și-ar putea justifica o intervenție armată. Intervenție ce ar putea fi sincronizată cu eventuale mișcări ample de protest în Găgăuzia, unde există o minoritate etnică de origine turcă, la Taraclia, raion locuit preponderent de bulgari și la Bălți, oraș unde există o importantă (din punct de vedere numeric) minoritate rusofonă. Minoritățile respective fiind folosite dintotdeuna cu brio împotriva traseului european.

În aceste condiții actuala guvernare trebuie să fie extrem de vigilentă atât la mișcările de trupe militare din regiunea transnistreană cât și la eventualele mișcări de protest din zonele sus-menționate asupra cărora deține controlul jurisdicțional. De asemenea, pe segmentul de frontieră cu Ucraina, trebuie să își coordoneze acțiunile cu autoritățile de la Kiev. Ce ține de traseul european, un rol deosebit de important îl are România, care a susținut și continuă să susțină Republica Moldova. În acest context, accelerarea semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este mai mult decât necesară.

1 gând despre „Moscova nu crede în lacrimi”

  1. de ce ar crede Moscova în lacrimi, după toată tevatura care s-a făcut în jurul zborului MH17, făcătură menită să deruteze opinia publică asupra a ceea ce se întîmplă cu adevărat în Ucraina!?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s