Festivalul ,,Basarabia” – un proiect de suflet


Mausoleul de la Mărășești
Mausoleul de la Mărășești

Fiecare popor, de-a lungul existenței sale, are perioade de înflorire dar și perioade dramatice. Anul de glorie sau ,,clipa astrală” (cum mai este numit de unii compatrioți) a poporului român, este considerat (pe bună dreptate), anul 1918. În decursul unui singur an, trei provincii românești se unesc cu patria-mamă, după cum urmează: 27 martie – Basarabia; 28 noiembrie – Bucovina, 1 decembrie – Transilvania. Statul național unitar făurit la 1918 rămânând în istorie sub denumirea de România Mare.

Unirea de la 1918 este o răsplată dată poporului român, pentru suferințele de care a avut parte timp de sute de ani, o răsplată pentru jertfa ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial la Mărăști, Mărășești și Oituz, dar în subsidiar și rezultatul fructificării la maximum de către clasa politică de atunci, a situației favorabile existente în Europa anului 1918.

La 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării, organul legislativ al Basarabiei, votează unirea cu România. După 106 ani de înstrăinare, Basarabia revenea acasă. Astăzi, putem spune, cu certitudine, că cei 22 de ani de administrație românească, au fost un ,,colac de salvare” pentru românii basarabeni, care mai mult de un secol au fost supuși unui proces de deznaționalizare. Mai multe studii temeinice, printre care cele ale istoricilor Ștefan Ciobanu și Alexandru Boldur ne vorbesc despre progresul înregistrat în multiple domenii în Basarabia interbelică.

În urma pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939, între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, Uniunea Sovietică anexează Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

Raptul teritorial săvârșit de Uniunea Sovietică în vara anului 1940, a adus în anii următori deportări masive, omoruri, foamete organizată și un proces intens de rusificare. Tot în vara anului 1940, se creează RSSM (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească). RSSM se formează prin trunchierea Basarabiei. Nordul Basarabiei (județul Hotin) și sudul Basarabiei (județele Ismail și Cetatea Albă), care se mai numește Bugeac sau Basarabia istorică, sunt încadrate în RSS Ucraineană. Iar la teritoriul rămas din această trunchiere, au fost alipite 6 din cele 11 raioane din fosta RASSM (Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, creată în 1924 și situată pe malul stâng al Nistrului) ce făcea parte până la acea dată din RSS Ucraineană. Astfel, la 2 august 1940 ia ființă Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ce își declară independența la 27 august 1991, când își schimbă și denumirea în Republica Moldova.

Cele enunțate mai sus sunt doar câteva secvențe din soarta zbuciumată a pământului dintre Prut și Nistru. Această scurtă incursiune în istorie a fost realizată pentru a explica cum am ajuns astăzi să avem două state în care românii sunt majoritari.

An de an, noi, tinerii basarabeni aflați la studii în România, organizăm în jurul datei de 27 martie o serie de activități prin intermediul cărora aducem un elogiu, strămoșilor noștri, ce la 27 martie 1918 au adus Basarabia acasă. Acest festival nu are loc într-un oraș sau două. El are loc în 14 orașe concomitent, fiind organizat de asociațiile de tineri basarabeni ce formează Federația Asociațiilor Basarabeni din România (FAB România), unica structură reprezentativă la nivel național.

La Galați acest festival se află la ediția a V-a și este derulat de Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG), care împreună cu Universitatea ,,Dunărea de Jos”, dar și instituțiile de cultură din oraș organizează o serie de evenimente culturale și sportive, printre care se numără: masă rotundă dedicată celor 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România; proiecție de film românesc; vizionarea unei piese de teatru; un moment artistic ce constă în interpreatrea de melodii și recitarea de poezii patriotice, etc.

Prin intermediul Festivalului Basarabia ne propunem să apropiem cele două maluri ale Prutului și să păstrăm vie conștiința națională în rândul tinerilor români originari din Basarabia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s