Cunoaște Europa


În perioada 4-6 aprilie, Liga Studenților Basarabeni din Galați în parteneriat cu Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, a demarat proiectul ,,Cunoaște Europa”. În cadrul proiectului, un grup de 15 tineri de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Comrat și trei profesori, în frunte cu doamna director Stoinov Svetlana, au avut parte de un program amplu.

În prima zi, oaspeții de la Comrat au vizitat sediul central al Universității ,,Dunărea de Jos” dar și cele mai reprezentative facultăți. În afară de faptul că au putut să admire strada Domneasă cu clădirile încărcate de istorie, de o frumusețe rară, aceștia au avut ocazia să facă o vizită pe faleza Dunării, admirând fluviul în toată splendoarea sa.

În cea de-a doua zi, tinerii basarabeni aflați la studii în Galați, le-au vorbit elevilor despre studiile în România, programul de mobilități Erasmus și despre beneficiile de care se bucură din partea statului român, prin programul de burse oferite etnicilor români originari din Republica Moldova și nu în ultimul rând despre susținerea acordată de către conducerea Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați tinerilor basarabeni veniți la studii în orașul de pe malul Dunării. În aceași zi, oaspeții au avut ocazia să viziteze Muzeul de Științele Naturii din Galați.

În ultima zi, a avut loc o masă rotundă pe tema ,,Uniunea Europeană și parcursul european al Republicii Moldova”, la care ne-a onorat cu prezența, domnul Florin Tudor, decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice. După o scurtă prezentare a Uniunii Europene de la înființare și până în prezent, tinerii s-au implicat activ într-o discuție despre Uniunea Europeană și cum este văzută aceasta în zona din care provin. Chiar dacă elevii ce au participat la proiect erau documentați, am constatat încă o  odată că în Găgăuzia se știe foarte puțin despre Uniunea Europeană. În acest context, o eventuală campanie de informare a cetățenilor este mai mult decât binevenită.

Un merit deosebit în realizarea proiectului aparține colegilor mei care s-au implicat în organizare. Anterior, Liga Studenților Basarabeni din Galați împreună cu Biblioteca Județeană ,,V.A. Urechia” și Consulatul General al României la Cahul a donat un lot carte românească la Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Comrat, unicul liceu cu predare în limba română din Găgăuzia. Sperăm că prin intermediul acestui proiect am reușit să ajutăm tinerii din Republica Moldova să afle mai multe despre Uniunea Europeană dar și despre traseul european al Republicii Moldova.

Elevii de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu" din Comrat în vizită la Galați

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s