Locul nostru în istorie


foto: www.trm.mdDupă un drum plin de obstacole și încercări, Republica Moldova pășește pe un drum nou (un drum cu sens unic, sper eu) ce duce către Uniunea Europeană.
După ce în noiembrie 2013, a fost parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe 27 iunie 2014 a fost semnat la Bruxelles Acordul de Asociere și Liber Schimb, iar pe 2 iulie același acord a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova cu 59 de voturi „pentru”, în timp ce deputații comuniști au părăsit sala (gest previzibil de altfel). Acestea sunt doar câteva din cele mai palpabile rezultate ale actualei guvernări, după ce pe 28 aprilie a reușit să obțină un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
Așa și cum era de așteptat, în stilul ei inconfundabil, Rusia a declanșat noi represalii economice împotriva Moldovei prin interzicerea importului de alimente și semnarea unor acorduri comerciale cu Transnistria. De asemenea, Moscova acuză autoritățile de la Chișinău că au ignorat voința populației din stânga Nistrului (și aceasta în condițiile în care armata Rusiei este cea care staționează în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida faptului că și-a asumat obligația de a o retrage prin semnarea Tratatului de la Istanbul în anul 1999). Acesta este mesajul care vine direct de la Moscova însă, mai avem și intermediari – fel de fel de politruci de mâna a doua și pseudoanaliști care ne descriu cu lux de amănunte cum va arăta apocalipsa după Acordul de Asociere. Și nu în ultimul rând, poluarea informațională la care sunt supuși cetățenii Republicii Moldova, prin intermediu unui proces continuu de manipulare ce se derulează cu ajutorul posturilor rusești de televiziune. De data aceasta însă, CCA-ul și-a făcut treaba și a suspendat retransmisiunea postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2015.
Atunci când au ieșit din componența URSS și au fost primele care au făcut acest pas, Țările Baltice și-au dobândit un loc de frunte în istorie (un eveniment emblematic este lanțul uman format de peste două milioane de oameni, denumit și „Lanțul Baltic”); atunci când ucrainenii au ieșit în stradă (și au stat acolo câteva luni) pentru parcursul lor european – și-au dobândit un loc de frunte în istorie. Șansa noastră de a dobândi un loc de frunte în istorie este integrarea europeană – doar așa vom reuși să fim parte integrantă din marea familie europeană, acolo unde ne vom regăsi cu conaționalii noștri din dreapta Prutului.

1 gând despre „Locul nostru în istorie”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s