Integrarea europeană – unica soluție viabilă pentru viitorul Republicii Moldova


La începutul săptămânii trecute, mai exact pe  10 noiembrie, Liga Europeană pentru Proiecte de Tineret şi Liga Studenților Basarabeni din Galați a demarat proiectul „Mai aproape de Uniunea Europeană”, ce are ca obiectiv informarea cetățenilor Republicii Moldova cu privire la diferite aspecte: începând cu avantajele semnării Acordului de asociere cu UE și terminând cu studiile și politicile agricole în Uniunea Europeană. Dacă în prima zi ne-am întâlnit cu reprezentanți ai autorităților publice din localitățile Giurgiulești, Văleni, Colibași și Vadul lui Isac din raionul Cahul, în cea de-a doua zi, ne-am întâlnit cu cadre didactice dar și elevi de la Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir și Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din municipiul Comrat.

Pe lângă faptul că am văzut din partea interlocutorilor noștri un interes deosebit față de subiectele abordate, țin să remarc și căldura cu care am fost primiți.

O altă activitate importantă a avut loc vineri, 21 noiembrie, când un grup de tineri basarabeni din cadrul Ligii Studenților Basarabeni din Galați s-au întâlnit la sediul guvernului cu viceministrul educației Igor Grosu. După un scurt bilanț al reformelor în domeniul educației, dumnealui le-a vorbit studenților basarabeni de la Galați despre Codul Educației, o lege ce vine cu o serie de reglementări noi menite să reformeze acest domeniu. Un  alt subiect abordat ce a stârnit un interes deosebit studenților este posibilitatea studenților de a face diferite stagii de practică în cadrul autorităților publice centrale. De asemenea domnul viceministrul a declarat că se bucură că tinerii basarabeni ce își fac studiile în Galați nu sunt indiferenți de soarta Republicii Moldova. Alături de noi la această întâlnire a participat și un grup de studenți de la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă” din Chișinău.

Mai sus am enumerat doar două din cele mai recente activități organizate de Liga Studenților Basarabeni din Galați în parteneriat cu autoritățile din Republica Moldova și cu sprijinul Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați, care și de această dată ne-a ajutat cu un mijloc de transport, fără de care acțiunea de vineri ar fi fost imposibil de realizat.

Toate aceste acțiuni au un scop bine definit – să punem umărul la modernizarea și europenizarea Republicii Moldova. Moldova trebuie să fie parte a marii familii europene, acolo unde primează statul de drept, iar eu mă bucur că în acest demers greu de realizat dar nu și imposibil sunt pe aceeași lungime de undă cu colegii mei ce își fac studiile la Galați. Viitor nostru depinde de noi și de ceea ce alegem – să schimbăm lucrurile în bine sau să rămânem indiferenți față de lucrurile care ne privesc în mod direct atât pe noi cât și pe semenii noștri.

P. S. Acțiunile de mai sus au fost sincronizate cu cele ale colegilor noștri din mai multe centre universitare ce fac parte din Federația Asociațiilor de Basarabeni din România ce a inițiat o campanie de conștientizare a tinerilor basarabeni cu privire la importanța ieșirii la vot,cu accent pe susținerea orientării pro-europene a Republicii Moldova.

UE

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s