Răsărit

O condiţie de bază


“Asta n-o vor înțelege ei niciodată: că nu ești dator să ajungi ceva, că nu trebuie să parvii nicăieri, că ceea ce importă în primul rând este să fii tu și să poți rămâne tu însuți în orice împrejurare a vieții.”
― Mircea Eliade, Întoarcerea din rai

Majoritatea oamenilor îşi doresc să îşi găsească un rost în viaţă (cel puţin majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut). Să îşi găsească acel ceva care îi face fericiţi, care le aduce un echilibru, care îi face să se bage seara la somn cu conştiinţa împăcată şi să se trezească dimineaţa cu dorinţa arzătoare de a ajunge cât mai repede la muncă. Fiindcă fericirea în ultimă instanţă nu constă doar în a avea persoana potrivită lângă tine toată viaţa „până moartea ne va despărţi”. Nu, fericirea nu se limitează doar la aceasta. Fericirea mai constă şi în a avea sentimentul că prin ceea ce faci construieşti ceva care va dăinui cât mai mult timp. Iar atunci când va veni „marea trecere” vom pleca „dincolo” liniştiţi, cu sentimentul că ne-am făcut treaba, că am lăsat o lume mai bună.

De aceea o condiţie de bază pentru a avea o viaţă împlinită (dincolo de faptul că trebuie să avem pe cineva care poate să ne înţeleagă şi să ne susţină în tot şi-n toate – iar noi să îi răspundem partenerului cu aceeaşi monedă) este să iubim ceea ce facem, indiferent că suntem librari, jurişti, istorici, ingineri, jurnalişti, economişti, psihologi sau şoferi (iar lista poate continua).

Fiecare dintre noi are un cuvânt de spus, indiferent de ceea ce facem, însă condiţia de bază pentru a avea sorţi de izbândă, pentru a construi ceva solid este să iubim ceea ce facem.

Poate că este un adevăr la care am ajuns tardiv, însă acesta are meritul de explica şi simplifica foarte mult lucruri.

„Nimic durabil nu se poate întemeia pe indiferenţă.”

 în Mitologii subiective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s