Despre avocatură – pe scurt


Avocatura nu este o meserie

Studenții la drept ar trebui să știe că avocatura nu este o meserie. Mai mult decât atât, probabil că nici nu este o profesie. În realitate, avocatura este un mod de viață.

Este important pentru studenții la drept să știe asta, cu mult mai important decât pentru ceilalți oameni, pentru că intrarea în avocatură nu înseamnă doar alegerea unui drum în viață, ci și alegerea unui mod de viață. E adevărat, avocatura este un râu adânc de lapte și miere, dar trebuie să înoți tot timpul. Prea puțin timp rămâne pentru a savura desfătările.

În concret, avocatura însemnă, din păcate, matematică, adică rezolvare de probleme, în fiecare zi. Iar problemele cu care se confruntă oamenii care apelează la avocați sunt pe departe cu mult mai complexe decât problemele de matematică, și incomparabil mai complexe decât legile. Așa cum le spune studenților profesorul Corneliu Liviu Popescu de la Bucuresti, știința de matematică este o conditie a calității prestației avocatiale.

Din pricina ca avocatul este un rezolvitor de probleme, oamenii apeleaza la el in cele mai diferite situatii, din care unele abia daca au legatura cu legile. Experienta avocatului in ce priveste regulile de functionare a societatii tinde sa fie valorificata mai amplu decat in limitele regulilor de drept.

Este locul aici sa precizam ca in continuare ne vom referi la avocatura ca fiind acea activitate juridica de asistenta a oamenilor in lupta lor judiciara. Consultanta, desi este practicata de avocati, nu le este specifica.

Din aceasta perspectiva, avocatul este pledantul care conduce clientul in lupta judiciara. El este un fel de bodyguard care insoteste justitiabilul pe campul de lupta judiciara, un luptator profesionist, angajat special pentru a aplica adversarului in instanta loviturile legale cele mai eficiente si totodata pentru a pregati apararea cea mai eficace.

Avocatura are parti bune si parti rele

Printre cele din urma se numara necesitatea de a lucra in permanenta pentru propria instruire. In climatul actual al societatii romanesti, cand dinamismul legislatiei atinge cote nebanuite vreodata in istorie, studiul permanent este o cerinta atat de importanta si de cronofaga incat consuma mult din resursele de energie ale avocatului, care altminteri ar putea fi folosite in mod creativ.

Pe de alta parte, oamenii care apeleaza la avocat au o tendinta fireasca de a minimiza eforturile acestuia. Tendinta este fireasca nu deoarece clientii ar fi vreo specie ciudata de oameni, ci fiindca ei intra in contact cu sistemul judiciar manati aproape intotdeauna de credinta ca au dreptate. De aceea si apeleaza la sistemul de Justitie, pentru a obtine prin intermediul acestei functii a statului satisfacerea intereselor si scopurilor pentru care au indreptatire. In acest sens, pe buna dreptate clientul tinde sa considere ca avocatul este doar un auxiliar si un rau necesar pentru valorificarea drepturilor sale.

Enumerarea partilor rele ale profesiei de avocat este o lista nesfarsita. Cele de mai sus sunt simple exemple. Din fericire, nenumarate sunt si partile bune.

Cel mai important lucru bun in avocatura este libertatea. Un avocat se poate trezi la ce ora doreste si poate intra in pat atunci cand are chef. Asta nu e doar teorie, e adevarat. Dar experienta maestrilor ne arata ca in realitate avocatul nu doar ca se trezeste devreme, ci si adoarme tarziu. De ce? Pentru bunul motiv ca in aceasta avocatura, ca sa nu-i spunem profesie, majoritatea oamenilor sunt pasionati de ceea ce fac. Avand in vedere ca aceste randuri sunt destinate studentilor la drept, trebuie spus ca daca nu credeti ca va puteti trezi in fiecare dimineata cu bucuria ca veti merge la instanta, probabil ca avocatura nu e cea mai potrivita alegere. Pentru a face avocatura de buna calitate trebuie sa fii, probabil, un pic exaltat de ceea ce inseamna aceasta viata. Iar viata de avocat inseamna: instanta, studiu si intalniri. Asadar avocatii sunt liberi sa faca exact ceea ce vor. Dar ei vor, de regula, sa mearga in instanta de judecata, care, intre noi fie vorba, este de cele mai multe ori un fel de mediu toxic (nu doar pentru avocati, ci si pentru judecatori), sa afle ce vraji a mai facut legiuitorul si sa se intalneasca la birou, acasa ori in oras cu o multime de oameni.

Un alt lucru excelent in avocatura este victoria. Putine ocupatii sunt atat de speciale. Profesarea avocaturii aduce destul de des pe limba gustul victoriei. Odata cu cresterea experientei profesionale, amintirile victoriilor se acumuleaza si pastreaza ridicat nivelul serotoninei in sange. Ati remarcat avocatii in varsta care uneori merg greoi, tarand o geanta din piele, ce lucire au in ochi? Li s-a strans acolo, in ochi, stralucirea victoriilor pe care le-au obtinut de-a lungul timpului. De exemplu, cautati-l pe maestrul Ghiga si urmariti-l. Din acest motiv, din avocatura rar se pensioneaza, din avocatura se moare direct. Castigarea unui proces este o bucurie atat de mare incat nici nu mai conteaza daca clientul a platit toti banii, si nici macar daca el va spune multumesc. Daca victoria unei pronuntari favorabile este suficient de frecventa, atunci aceste bucurii fac ca viata avocatului sa merite sa fie traita.

In fine, pentru ca spatiul alocat pentru aceste referiri la avocatura este limitat, ultima parte buna a avocaturii care cred ca trebuie scoasa in evidenta este partea financiara. Avocatura seamana putin cu afacerile, cu precizarea ca se investeste aproape exclusiv stiinta. Castigarea unui dosar prin folosirea unor procedee tehnice legale si obtinerea in acest fel a unor castiguri banesti semnificative pentru client este de natura sa confere avocatului sansa de a se bucura de castiguri insemnate cu un efort relativ mic. Randamentul activitatii avocatiale poate sa fie foarte bun. De regula, asta nu se intampla de la inceput, dar odata cu trecerea timpului si cu cresterea posibilitatilor avocatului de a face lucruri importante pentru clientii sai, satisfactiile financiare cresc spectaculos. Daca as fi tanar absolvent de facultate de drept n-as miza insa pe asta, intrucat intre calitatea prestatiei avocatiale si marimea castigurilor obtinute din avocatura nu este o legatura atat de stransa cum se crede, si cum dealtfel s-ar cuveni. Alaturi de calitate profesionala, avocatul trebuie sa aiba surse de clientela. E adevarat, daca faci sandale foarte bune, lumea vine la tine pana in fundul padurii ca sa te roage, insa aceasta vorba veche nu da expresie unui automatism comportamental al justitiabililor. Este important de subliniat ca un background social solid creste semnificativ sansele de reusita in profesie ale tanarului avocat, iar lipsa acestuia, desi nu este o catastrofa, limiteaza serios orizontul si-l lasa pe tanar prada hazardului.

Dar daca credeti in stele, nu pregetati, avocatura este un fel de El Dorado.

Andrei Săvescu

http://www.juridice.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s