Chișinău – ultima redută


 

La Chișinău zilele acestea se întâmplă niște lucruri. Și poate că aș fi trecut peste, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, doar că ultimele mișcări politice din Republică sunt cu bătaie lungă.

Vedem cum socialiștii proruși de la Chișinău, au pus mâna rând pe rând pe aproape toate instituțiile de forță, iar ieri mai nou au pus omul lor și în fruntea Curții Constituționale. În aceste condiții ies la iveală care au fost adevăratele intenții ale lui Dodon atunci când l-a debarcat pe Plahotniuc de la guvernare (cu ajutorul blocului ACUM). Devine tot mai evident că Dodon nu își dorește un stat pentru cetățeni, cu o justiție funcțională, ci mai degrabă un stat pentru el (și pentru Moscova). Totodată scenariul alegerilor anticipate se prefigurează din ce în ce mai mult, doar că socialiștii mai au nevoie de ceva: să instaleze omul lor în fotoliul de primar general al municipiului Chișinău. Iată de ce avem tot mai multe motive să credem că această alianță temporară va mai exista (cel mult) până la alegerile locale de pe 20 octombrie, după care socialiștii (în speranța de a lua o majoritate parlamentară) cu  voturile democraților (care – după înfrângerea din iunie – încă „își mai ling rănile”) vor declanșa alegeri anticipate.

Și încă ceva: nu, nu vin tancurile rusești, doar că un partid prorus (susținut deschis de Moscova), cu exponenți care au diferite combinații cu mediul de afaceri din Republica Moldova dar și în afara ei (a se vedea cazul fratelui lui I.Dodon), își dorește cu tot dinadinsul să pună mâna (și) pe Chișinău, care în persectiva alegerilor locale din toamnă reprezintă cea mai mare miză și care după cum am văzut de-a lungul timpului, a dat tonul marilor schimbări.

Iată de ce, dorim noi sau nu dorim, aceste alegeri sunt (și) despre geopolitică, chiar dacă socialiștii lui Dodon tot încearcă să ne vândă gogoși despre așa-zisul „moratoriu pe teme legate de geopolitică” (despre care PSRM a uitat în mod subit pe 24 august, când au organizat în centrul Chișinăului o adevărată paranghelie intitulată „eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”).

Rezultatul scrutinului din 20 octombrie depinde în mare parte de energia și fermitatea cu care va acționa candidatul de dreapta  și echipa sa, dar mai depinde și câtă coeziune va exista între partidele și candidații de pe dreapta eșichierului politic de la Chișinău (în condițiile în care numărul acestora e unul destul de mare, iar pe stânga – cu excepția PSRM-ului – nu e mare înghesuială de candidați și partide) .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s