Sportul, benefic pentru sănătate, indiferent de intensitate


Reducerea timpului petrecut pe scaun şi practicarea unei activităţi fizice sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces prematur în cazul persoanelor de vârstă mijlocie şi al vârstnicilor, potrivit unui nou studiu citat de Press Association şi preluat de Agerpres.

Cercetarea, publicată în revista „British Medical Journal”, arată că persoanele care stau aşezate timp de nouă ore şi jumătate sau mai mult în fiecare zi, excluzând timpul pe care îl petrec dormind, prezintă un risc crescut de deces. Studii precedente au sugerat în mod repetat că sedentarismul este dăunător, în timp ce activitatea fizică este benefică pentru o viaţă lungă şi sănătoasă.

doc.ro
Imagine: doc.ro

Cercetătorii conduşi de profesorul Ulf Ekelund, din cadrul Şcolii norvegiene de ştiinţe sportive, au dus mai departe cercetarea pe acest subiect, analizând studii observaţionale care asociază activitatea fizică şi sedentarismul cu riscul de deces. În cadrul acestor studii, au fost folosite accelerometre, dispozitive portabile care monitorizează volumul şi intensitatea activităţii pe perioada când o persoană nu doarme, pentru a măsura numărul total de mişcări pe minut în intervalul purtării dispozitivului.
Intensitatea activităţii fizice a fost clasificată în „uşoară”, „moderată” sau „energică”, după care cercetătorii au estimat timpul petrecut pentru fiecare dintre aceste categorii. În categoria activităţi de intensitate uşoară au fost incluse mersul lent sau sarcini gospodăreşti uşoare, precum gătitul sau spălatul vaselor. Activităţile de intensitate moderată includ: mersul alert, a da cu aspiratorul sau a tăia gazonul, în timp ce activitatea energică se referă la jogging, la cărarea greutăţilor sau la săpat.
După ce au luat în considerate şi potenţiali factori de influenţă, cercetătorii au descoperit că orice nivel de activitate fizică, indiferent de intensitate, este asociat cu un risc de deces în mod substanţial mai scăzut. Cea mai mare reducere a riscului de deces (circa 60-70 la sută) s-a înregistrat între primul nivel (cel mai puţin activ) şi cel de-al patrulea nivel (cel mai activ), cu aproximativ de cinci ori mai multe decese în rândul persoanelor inactive în comparaţie cu cei mai activi.
Cercetătorii spun că studiul întăreşte concluzia conform căreia orice activitate fizică este benefică şi poate fi uşor realizată de către largi segmente de populaţie.

sursa: Viața Liberă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s