CALM în cadrul CNI: „Funcționarii publici pot fi și consilieri locali”


Expertul Viorel Rusu, reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) în cadrul Consiliului Național de Integritate (CNI) a abordat în cadrul ședinței din 14 ianuarie subiectul privind necesitatea interpretării corecte a legislației din domeniul administrației publice locale, în special fiind vorba despre incompatibilități cu funcția de ales local.

Sesizarea a fost făcută în contextul în care în multe cazuri inspectorii de integritate aplică restrictiv prevederile legislației în vigoare. În special, este vorba despre condițiile în care consilierii Consiliilor locale pot fi și funcționari publici. Potrivit expertului CALM, legea prevede că funcționarul nu poate fi consilier în Consiliul local aflat în subordine, dar poate fi consilier în alt Consiliu local. Totuși,  inspectorii de integritate interpretează uneori aceste prevederi și consideră că funcționarul nu poate fi și consilier local. „Legea privind statutul alesului local reglementează în alt mod aceste aspecte, există și o lege de interpretare aprobată de Parlament în ceea ce privește condițiile în care funcționarii publici pot activa și în calitate de consilieri locali”, a explicat Viorel Rusu.

CALM consideră că este necesar de a aplica corect legislația, ceea ce înseamnă că funcționarul public poate fi și consilier local în cazul în care acesta nu este funcționar în autoritatea executivă subordonată Consiliului respectiv.  Spre exemplu, acesta poate fi funcționar în cadrul unei Primării și în același timp poate fi consilier în Consiliul raional. Opinia CALM a fost expediată tuturor membrilor săi. Problema constă în faptul că Autoritatea Națională de Integritate uneori interpretează legislația afirmând că, în general, un funcționar nu poate fi și consilier.

Viorel Rusu a menționat că în aceste condiții există riscul să rămânem fără consilieri în Consiliile locale. Totodată, funcționarii sunt persoane bine pregătite pentru a ocupa și funcția de consilier. „Incompatibilitatea ar exista în cazul în care ar activa în calitate de consilier în cadrul unui Consiliu de același nivel”, a declarat expertul CALM.

Reieșind din cele menționate mai sus, CALM a solicitat Consiliului de Integritate să fie organizate cursuri de instruire de către Academia de Administrare Publică sau unele instituții universitare pentru ca inspectorii de integritate să aplice corect prevederile legislației privind incompatibilitățile funcțiilor de aleși locali.

Serviciul de Comunicare al CALM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s