Este oficial: activitatea asociațiilor și fundațiilor va fi simplificată începând de sâmbătă, 5 decembrie 2020


Activitatea asociațiilor și fundațiilor (adică a ONG-urilor) va fi simplificată începând de sâmbătă, conform unei legi ce a apărut miercuri în Monitorul Oficial. Printre altele, se simplifică înființarea ONG-urilor și declarația privind beneficiarii reali va fi obligatorie în mai puține situații.

Iată cele mai importante schimbări prevăzute în Legea 276/2020, ce se va aplica începând cu data de 5 decembrie 2020:

1. Dacă asociațiile și fundațiile sunt constituite doar din persoane fizice, nu va mai fi necesară declarația privind beneficiarii reali la depunerea dosarului de înscriere a unei asociații sau fundații în registrul ONG-urilor ținut de autorități. În prezent, declarația este obligatorie la înregistrarea oricărui ONG.

2. Fără declarație anuală privind beneficiarii reali. Mai precis, această obligație declarativă va dispărea complet pentru asociații și fundații. În prezent, declarația trebuie depusă anual, până la 15 ianuarie. Astfel, pe viitor, declarația va fi obligatorie numai la înființare și dacă ulterior apar modificări privind beneficiarii reali.

3. Fundațiile, înființate mai ușor. Activul patrimonial inițial al unei fundații va trebui să includă bunuri în natură sau în numerar cu o valoare totală echivalentă cu minimum de zece ori salariul minim brut de țară, valabil la data constituirii fundației. Acum, valoarea trebuie să echivaleze cu minimum de o sută de ori salariul minim brut.

4. Fără act constitutiv pentru asociații și fundații. Pentru a dobândi personalitate juridică, asociațiile și fundațiile vor scăpa de nevoia actului constitutiv – va fi necesar numai statutul, iar acesta va putea fi un înscris sub semnătură privată, nu autentic sau atestat de avocat. Totuși, statutul va cuprinde puțin mai multe informații decât în prezent.

5. Fără acordul vecinilor pentru ONG-uri. La depunerea actelor doveditoare ale sediului, la înscrierea asociației sau fundației în registrul amintit, nu va fi necesar avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință. Însă asta numai dacă se declară pe propria răspundere că asociația sau fundația nu va desfășura activitate la sediul respectiv.

Sursa: avocatnet.ro

P.S. Legea care modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații poate fi accesată aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s