Echivalarea studiilor superioare


Recunoa┼čterea studiilor superioare ale cet─â┼úenilor din state membre UE, SEE ┼či din Confedera┼úia Elve┼úian─â, membrii de familie ai acestora, posesorii unui permis de ┼čedere pe termen lung CE ╚Öi refugia╚Ťi, ├«n vederea accesului pe pia╚Ťa for╚Ťei de munc─â

Depunere dosar

Program: Luni-Joi, 09:00-11:00 ┼či 14:00-16:00  Vineri, 09:00-11:00

 • prin po┼čt─â sau curier rapid

Registratura Ministerului Educa╚Ťiei
Str. Spiru Haret nr. 12, parter, camera 1, Sector 1, 010176 Bucure┼čti

Acte necesare / Verificare acte dosar

1. Cerere;

2. Actul de studii pentru echivalare/recunoaștere:

 • copie, dac─â actul de studii este emis ├«n limba rom├ón─â, englez─â, francez─â, spaniol─â, italian─â
 • copie ┼či traducere legalizat─â (├«n original) ├«n limba rom├ón─â pentru actele emise ├«n celelalte limbi str─âine

3. Suplimentul la diplom─â / Foaia matricol─â sau orice alt document de studiu din care s─â rezulte parcursul ╚Öcolar – ├«n cazul ├«n care se solicit─â recunoa╚Öterea specializ─ârii sau domeniul de studii nu este men╚Ťionat pe diplom─â:

 • copie, dac─â actul de studii este emis ├«n limba rom├ón─â, englez─â, francez─â, spaniol─â, italian─â
 • copie ┼či traducere legalizat─â (├«n original) ├«n limba rom├ón─â pentru actele emise ├«n celelalte limbi str─âine

4. Alte documente relevante, dac─â este cazul

Exemplu:

 • adeverin┼úa de autenticitate eliberat─â de Ministerul Educa┼úiei din Republica Moldova pentru diplomele emise anterior anului 2008
 • pentru exercitarea unei profesii reglementate (├«n cazul actelor de studii ob╚Ťinute ├«n state ter╚Ťe): programele analitice ale cursurilor efectuate, descrierea complet─â a cursurilor/materiilor studiate, documente referitoare la efectuarea cursurilor postuniversitare etc.: copie pentru limbile rom├ón─â/ englez─â/ francez─â/ spaniol─â/ italian─â ╚Öi copie ╚Öi traducere autorizat─â pentru celelalte limbi str─âine.

5. Documente personale de identificare, în copie:

 • pa┼čaport / actul de identitate ÔÇô buletin de identitate sau carte de identitate
 • dovada schimb─ârii numelui (dac─â este cazul), ├«n copie (limba rom├ón─â/ englez─â/ francez─â/ spaniol─â/ italian─â) ╚Öi traducere legalizat─â (pentru celelalte limbi)

6. Taxa de evaluare de 100 de lei

Taxele se pot achita ├«n lei la casieria CNRED (program de luni p├ón─â joi, ├«ntre orele 9:00-12:00, 13:00-15:00) sau prin Ordin de plat─â / Mandat Po┼čtal / Virament bancar ├«n care s─â fie men┼úionat contul de mai jos:

Beneficiar: Ministerul Educaţiei
Cod de identificare fiscal─â: 13729380
Banca: Activitatea de Trezorerie ┼či Contabilitate Public─â a Municipiului Bucure┼čti – ATCPMB
Cod IBAN: RO86TREZ70020E330500XXXX
Cod SWIFT: TREZROBU
Cod BIC: TREZ

Din str─âin─âtate, taxele se pot achita ┼či ├«n Euro, prin Ordin de plat─â / Virament bancar, ├«n care s─â fie men┼úionat contul de mai jos:

Beneficiar: Ministerul Educaţiei
Cod de identificare fiscal─â: 13729380
Banca: Banca Comercial─â Rom├ón─â – BCR, sucursala Sala Palatului
Cod IBAN: RO35RNCB0080005630300077
Cod SWIFT: RNCBROBU
Cod BIC: RNCB

Taxele ├«n euro se calculeaz─â la cursul de schimb leu – euro afi┼čat de Banca Na┼úional─â a Rom├óniei din ziua ├«n care se face viramentul bancar.

Important: Pe ordinul de plat─â sau pe mandatul po┼čtal emis trebuie s─â fie scris codul IBAN al beneficiarului, numele titularului actului de studii ╚Öi numele angajatorului care solicit─â recunoa╚Öterea (dac─â este cazul)!

Autentificare acte de studii supuse recunoa┼čterii/echival─ârii

1. pentru diplomele din Republica Moldova nu este necesar─â apostilarea sau supralegalizarea. Diplomele emise anterior anului 2008 (c├ót ╚Öi diplomele emise dup─â 2008 care nu pot fi verificate prin portal) vor fi ├«nso┼úite de Adeverin┼úa de autenticitate eliberat─â de Ministerul Educa┼úiei din Republica Moldova, ├«n original;

2. pentru statele care sunt p─âr┼úi ale Conven┼úiei privind Apostila de la Haga, actele de studii supuse echival─ârii/ recunoa╚Öterii trebuie vizate cu Apostila de la Haga de c─âtre autorit─â┼úile competente din ┼ú─ârile emitente; actele de studii din Italia, Grecia, Spania, Portugalia ┼či Cipru vor fi vizate cu Apostila Conven┼úiei de la Haga, celelalte state membre UE fiind exceptate;
3. pentru statele care NU sunt p─âr┼úi ale Conven┼úiei privind Apostila de la Haga, actele de studii vor fi supralegalizate sau vor fi ├«nso┼úite de Adeverin┼úa de autenticitate emis─â de c─âtre autorit─â┼úile competente din ┼úara de provenien┼ú─â; 

 • supralegalizarea se aplic─â de c─âtre Ministerul Afacerilor Externe din ┼úara emitent─â, Ambasada/Oficiul Consular al Rom├óniei ├«n ┼úara respectiv─â ╚Öi Ministerul Afacerilor Externe din Rom├ónia sau de c─âtre Ministerul Afacerilor Externe din ┼úara emitent─â ╚Öi Ambasada/Oficiul Consular al acesteia ├«n Rom├ónia ╚Öi Ministerul Afacerilor Externe din Rom├ónia; pentru ╚Ť─ârile unde nu exist─â misiuni diplomatice ale Rom├óniei sau care nu au misiuni diplomatice ├«n Rom├ónia, actele de studii vor avea viza Ministerului Educa╚Ťiei ╚Öi a Ministerului Afacerilor Externe din ┼úara emitent─â;
 • scutirea de supralegalizare este permisa ├«n temeiul legii, al unui tratat interna╚Ťional la care Rom├ónia este parte sau pe baz─â de reciprocitate.

Lista statelor pentru care se solicit─â apostilarea sau supralegalizarea

Evaluare documente

Evaluarea documentelor ┼či eliberarea deciziei CNRED se realizeaz─â ├«n termen de maxim 30 de zile de la data depunerii dosarului complet.
Acest termen se poate prelungi în mod corespunzător în cazul efectuării unor verificări suplimentare sau consultarea unor experţi externi.

Verifica╚Ťi stadiul dosarului acces├ónd www.cnred.edu.ro/ro/dosare/

Eliberare atestat

 • ├«n format electronic, prin platforma PCUe, pentru dosarele depuse online
 • la sediul CNREDprogram: Luni – Joi, 09:00 – 12:00, 13:00 – 15:00

Centrul Na┼úional de Recunoa┼čtere ┼či Echivalare a Diplomelor
Str. Spiru Haret, nr. 12, Sector 1, 010176 Bucure┼čti

 • prin po┼čt─â,  la adresa indicat─â ├«n cerere
 • prin curier rapid – cu plata la destina╚Ťie – serviciul de curierat este contractat de c─âtre solicitant

Atestatul se eliberează titularului sau unei persoane împuternicite prin procură notarială.

Eliberare duplicat

├Än cazul pierderii, distrugerii complete sau deterior─ârii par┼úiale a atestatului de echivalare/recunoa┼čtere sau ├«n alte cazuri justificate, se poate elibera un duplicat.
Pentru eliberarea duplicatului, se depun: cerere, actul de studii care a fost recunoscut/echivalat – copie; actul de identitate – copie; declara╚Ťie notarial─â cu privire la pierderea, distrugerea sau deteriorarea atestatului.

Procedura de contestare

Decizia CNRED poate fi contestat─â, o singur─â dat─â, ├«n termen de 45 de zile lucr─âtoare de la data lu─ârii la cuno╚Ötin╚Ť─â. CNRED se pronun╚Ť─â ├«n termen de 60 de zile lucr─âtoare. Termenul de solu╚Ťionare se poate prelungi ├«n cazuri justificate, solicitantul fiind anun╚Ťat ├«n scris, prin servicii po╚Ötale sau po╚Öt─â electronic─â.

Dana CONSTANTIN, consilier

Adresa e-mail: dana.constantin@edu.gov.ro

Telefon: 021 451 53 01, Fax: 021 313 10 13

https://cnred.edu.ro/ro/recunoastere-acte-de-studii-superioare-cetateni-europeni-pentru-accesul-pe-piata-fortei-de-munca-in-Romania

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s