Cugetări despre voluntariat


Ziua Internațională a Voluntariatului

Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/RES/40/212 la 17 decembrie 1985. De atunci, guvernele, sistemul ONU și organizațiile societății civile s-au alăturat cu succes voluntarilor din întreaga lume pentru a sărbători ziua pe data de 5 decembrie.

Tot ce ați citit mai sus a fost preluat de pe juridice.ro. Cu toate acestea aș mai avea de adăugat și eu câte ceva.

Ziua Internațională a Voluntariatului a reprezentat un moment de reflecție, o ocazie de a face un bilanț, fiindcă așa cum am mai spus și în articol – pentru mine voluntariatul este un stil de viață, un mod de a fi. Fac voluntariat de vreo 16 ani, iar în perioadele în care nu am mai putut face acest lucru (din varii motive, cum ar fi programul de la job, etc.) am simțit că ceva îmi lipsește, că nu mai sunt eu… De aceea astăzi am simțit nevoia să trag linie și iată ce a ieșit 🙂 :
____________________

Fac voluntariat din timpul liceului. Primul ONG în cadrul căruia mi-am început activitatea a fost Centrul Regional de Ecologie Bacău.

După care am fost membru activ (2009-2010) dar și președinte (2010-2014) al Ligii Studenților Basarabeni din Galați. La nivel național am fost vicepreședinte (2012-2013) al Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, entitate juridică reprezentativă a studenților basarabeni din România. Iar începând cu luna iunie a acestui an sunt președintele Asociației Obștești „Maluri de Prut” din Republica Moldova.

Am făcut această scurtă trecere în revistă a implicării mele în domeniul voluntariatului pentru a arăta că nu sunt străin de acest domeniu, că nu vorbesc despre voluntariat din auzite, dar vorbesc din perspectiva unui om care a făcut din voluntariat un stil de viață (cu toate consecințele ce decurg de aici). Chiar dacă încă mai sunt priviți de către multă lume ca un soi de (indivizi) naivi și entuziaști rupți de realitate, voluntarii sunt acea forță viabilă a unei societăți sănătoase care schimbă lucrurile având în prim-plan dezvoltarea comunității, de cele mai multe ori fără a fi remunerați* (aici fac excepție membrii unor ONG-uri care sunt remunerați din diferite granturi pentru coordonarea unor proiecte).

Pe lângă proiectele eminamente studențești, voluntariatul mi-a permis să îmi pun amprenta în domeniul cultural – prin organizarea de lansări de carte; coordonarea campaniei „Trimite o carte peste Prut” la nivelul municipiului Galați, în cadrul căreia de-a lungul timpului asociația a trimis împreună cu instituțiile de cultură gălățene (și nu numai) peste 8000 de cărți în Republica Moldova. În domeniul protecției mediului am reușit să acumulez o experiență care mai târziu mi-a fost de folos atât la Ministerul Mediului dar și la Agenți Ecologică Cahul.

Pentru mine voluntariatul a fost (și încă mai este) mecanismul perfect prin intermediul căruia mi-am pus ideile în aplicare, iar visele (ei bine, nu chiar toate, doar o parte… deocamdată 🙂 ) au devenit realitate. Pentru voi ce reprezintă voluntariatul?

1 gând despre „Cugetări despre voluntariat”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s