Cum să-ți afli talentele și pasiunile


Resursele umane seamănă cu cele naturale: sunt frecvent ascunse sub suprafață și trebuie să faci un efort ca să le găsești.

Sir Ken Robinson

„Resursele umane seamănă cu cele naturale: sunt frecvent ascunse sub suprafață și trebuie să faci un efort ca să le găsești. În ansamblu, facem o treabă de slabă calitate sub acest aspect în școlile, afacerile și comunitățile noastre. Plătim  un preț imens pentru acest eșec. Nu sugerez că ajutând pe fiecare să-și găsească Elementul se vor rezolva toate problemele sociale cu care ne confruntăm, însă ar contribui în acest sens fără îndoială.

În zilele noastre, probabil că vei avea diferite joburi și chiar ocupații în timpul vieții active. Locul din care vei lua startul probabil că nu va coincide cu acela în care vei sfârși cursa. Cunoașterea Elementului tău îți va da o mult mai bună orientare decât dacă țopăi dintr-un job în altul. Indiferent de vârstă, este cea mai bună cale de a descoperi munca de natură să-ți ofere cea mai deplină satisfacție.

Ce se găsește în această carte?

Descoperă-ți Elementul este însoțitoarea firească și continuarea cărții The Element. Ea se construiește pe ideile centrale din The Element și oferă sfaturi, tehnici și surse utile pentru a pune în practică acele idei în viața ta. Această nouă carte conține zece capitole. Capitolul 1 enunță principiile de bază și regulile fundamentale ale descoperirii Elementului tău, explicând de ce este atât de important să încerci. Capitolul 2 se referă la înțelegerea propriilor tale atitudini și oferă instrumente și tehnici pentru a face acest lucru. Capitolul 3 analizează de ce s-ar putea să nu-ți cunoști abilitățile native și ce poți face în această privință. Capitolul 4 se referă la descoperirea pasiunilor tale și la ce înseamnă realmente acest lucru, având în vedere descoperirea Elementului tău și alimentarea energiei tale spirituale. Capitolul 5 explorează ideea de fericire și modul în care descoperirea Elementului tău poate să o sporească în viața ta. Capitolul 6 se concentrează asupra atitudinilor tale și asupra modului în care acestea te trag înapoi sau te împing mai departe. Capitolul 7 te ajută să faci un bilanț al circumstanțelor exterioare în care te afli și să creezi oportunități de schimbare. Capitolul 8 se referă la conectarea cu alți indivizi care împărtășesc Elementul tău și cum să faci acest lucru. Capitolul 9 te ajută să articulezi un plan de acțiune și să faci următorii pași esențiali. Capitolul 10 este o reflecție asupra temelor principale ale cărții și o reîntărire a motivelor pentru care trebuie din capul locului să parcurgi acest periplu.

Idei și principii

Fiecare capitol expune idei și principii menite să clarifice semnificația reală a faptului de a fi în Elementul tău și modul în care această condiție se poate manifesta în viața ta. Această carte se bazează pe argumentele din The Element. Introduce, de asemenea, multe idei noi care sunt esențiale în găsirea Elementului tău și în a ști când l-ai găsit. Ele cuprind idei despre aptitudini și abilități, stiluri de învățare, pasiuni, atitudini și personalitate, fericire și scop.

Istorisiri și exemple

Cartea include multe istorisiri noi ale unor oameni de toate profesiile despre modul în care și-au găsit propriul Element, de ce a fost nevoie ca s-o facă și diferența pe care a marcat-o în viața fiecăruia. Multe dintre aceste istorisiri au venit din partea unor oameni care au citit prima carte și au fost inspirați să ne relateze modul în care aceste principii au jucat un rol în viețile lor. Elementul este diferit pentru fiecare, așa cum este pentru toată lumea. Adeseori este unul foarte specific: nu a preda la clasă în general, ci la grădiniță sau pentru adulți; nu orice fel de muzică, numai jazz; nu orice sport, ci baschet sau înot; nu orice știință, ci patologie; nu literatură în general, ci ficțiune pentru femei. Motivul relatării acestor istorisiri ale căilor urmate de alții este acela de a te ajuta să faci planul căii tale. Scopul lor este să te inspire cu exemple reale ale modului în care descoperirea Elementului tău poate să joace un autentic rol transformator în viața ta. Ele ilustrează, de asemenea, obstacolele și frustrările cu care se confruntă pe parcurs majoritatea oamenilor și care sunt o componentă inevitabilă a vieții reale.

Exerciții

Sunt exerciții practice, menite să te ajute în descoperirea Elementului tău. Este posibil ca unele exerciții să ți se pară mai interesante, mai solicitante sau mai revelatoare decât altele. Totul depinde de cum alegi să le folosești și de cât de adânc dorești să te afunzi în ele. Poți sări peste ele dacă vrei. Le poți parcurge rapid, pretinzând că le-ai făcut. Tu hotărăști. Este cartea ta și timpul tău.

Dacă te preocupă în mod serios găsirea Elementului tău, sfatul meu este că trebuie să le încerci pe toate. Nu sunt teste pe care să le poți greși sau pica. Nu se bazează pe o formulă magică, de natură să garanteze un deznodământ fericit. Ele sunt concepute să te ajute a gândi mai profund despre tine însuți, despre împrejurările, talentele, pasiunile, atitudinile și posibilitățile tale.

Unele dintre aceste exerciții au nevoie de un suport material. Dacă poți, fă rost de următoarele accesorii: coli mari de hârtie, creioane și pixuri colorate, bilețele adezive de diferite culori, o colecție de reviste, bandă adezivă și orice altceva cu care ți-ar plăcea să lucrezi ori să te joci. Pe măsură ce parcurgi cartea, ar trebui, de asemenea, să ții un jurnal și un album. Folosește-le cât de des poți ca să-ți analizezi și să-ți notezi gândurile, imaginile, notițele fugare, desenele, melodiile tale și altele asemenea. Fă-le cât poți de variate și acompaniate de instrumente multimedia. Una dintre temele principale din această carte este că toți gândim în mod diferit. Așadar, ar trebui să fii flexibil și creativ în modul tău de abordare a acestor exerciții.

Ideea este să le explorezi în modalitățile pe care le găsești cele mai revelatoare. Dacă ai talent literar, poți să alegi să scrii. În egală măsură, poți să alegi să mâzgălești ori să desenezi, să te miști, să dansezi ori să faci ceva cu mâinile, să născocești diagrame și ecuații. Tu decizi dacă alegi să utilizezi materiale fizice sau aplicații din computerul tău. Fă ceea ce dă cele mai bune rezultate pentru tine. Oricare ar fi mijloacele, acestea pot fi un indiciu important pentru găsirea Elementului tău.

Indiferent ce utilizezi, te încurajez să fii pe cât poți de concentrat și să eviți distragerea atenției tale de alte preocupări în timp ce faci exercițiile. Pentru fiecare dintre ele, fă-ți timp să fii de unul singur cam jumătate de oră, fără nimic altceva de făcut. Dacă vrei să  utilizezi  un  computer, închide orice altceva lipsit de relevanță – telefoane, mesaje text, medii de socializare, alte aplicații și programe. Nu fi îngrijorat. E numai o jumătate de  oră.  Lumea digitală va fi din  nou  accesibilă atunci când le  reactivezi pe toate.

Surse

În carte găsești sugestii privind alte surse care ți se pot părea utile. Există, de exemplu, o vastă literatură despre aptitudini, o alta despre atitudini și personalitate. Există numeroase programe de consiliere, dezvoltare personală și orientare profesională. Ori de câte ori am posibilitatea, indic alte cărți și website-uri pe care le poți găsi utile și menționez, de asemenea, alte surse care au influențat această carte. Îți sugerez să arunci o privire asupra lor, nu pentru că le recomand eu, ci pentru a-ți oferi o varietate de perspective asupra ta.

Dă-mi voie să adaug două vorbe care îndeamnă la prudență. Revistele, ziarele și internetul sunt pline de chestionare rapide și de teste care pretind că-ți vor spune ce fel de persoană ești și pentru ce poți fi dotat. Mulți oameni vor să creadă aceste teste așa cum se străduiesc să găsească o relevanță personală în horoscoapele generale pe care le citesc milioane de oameni. Adeseori, există un sâmbure de adevăr în ele, dar nu trebuie să încerci să te introduci cu forța în tiparele care-ți sunt oferite. Descoperirea Elementului tău înseamnă să te descoperi pe tine însuți.

O expediție personală

Descoperirea Elementului tău este o expediție personală. O expediție este o căutare. În Europa Medievală, cavalerii plecau în căutare de aventuri ca să atingă un țel de preț pentru ei. Expedițiile presupun călătorii, aventuri și riscuri și, prin natura lor, rezultatele unei expediții sunt incerte. Așa vor fi, cu siguranță, și pentru tine. Expediția în căutarea Elementului tău este realmente o călătorie pe două căi. Este o călătorie interioară, menită să exploreze ce se află în tine; este o călătorie în afară, menită să exploreze oportunitățile din lumea ce te înconjoară. Scopul acestei cărți este să te ajute să-ți găsești calea. Dacă îți vei duce la împlinire expediția depinde de devotamentul tău și de tăria ta, precum și de cât de mult pui preț pe posibila răsplată. Dacă ești gata să faci cele necesare, am încredere că vei găsi aici o mulțime de lucruri care să te ajute și să te inspire.

Deși există zece capitole în carte, Descoperă-ți Elementul nu este un program în zece pași. Nu pot să garantez că la sfârșitul Capitolului 10 te vei găsi în Elementul tău. Cu toții pornim din poziții diferite și pășim pe propriile noastre cărări. Ca în toate călătoriile de explorare, nu există nicio garanție că vei găsi ceea ce cauți. Această carte nu-ți spune ce drum să urmezi sau către care destinație să te îndrepți. Ea oferă o călăuză în teritoriu și câteva principii de bază și instrumente care să te orienteze, ajutându-te să găsești o cale. Deși călătoria ta este unică, nu trebuie să fie și solitară. Poți să găsești mentori care să te ajute pe parcurs și compania altora, cu care împărtășești Elementul tău. Descoperirea Elementului tău nu înseamnă să ignori nevoile celorlalți care ar putea să depindă de tine. Nu înseamnă să abandonezi tot ceea ce faci acum. Înseamnă să te scrutezi intens pe tine însuți și să te întrebi dacă ai putea să faci mai multe pentru a-ți înțelege talentele și pasiunile. Înseamnă să te întrebi ce te oprește și ce poți face în această privință.”

Unele vieți sunt trăite fără riscuri sau ambiție, iar altele sunt trăite ca o aventură. Joseph Campbell a cercetat miturile și legendele eroice din culturile lumii de-a lungul istoriei. Scriind despre Periplul Eroului, a ajuns la concluzia  că  toți eroii se  confruntă  cu  provocări asemănătoare. Și aventura ta va avea parte  de  provocările  și  de  recompensele  sale. Chiar dacă nimeni n-a mai trăit până acum viața ta, există indicii lăsate de  mulți înaintași, care  te  pot călăuzi pe  drum. Până la urmă, numai tu vei ști dacă ai ajuns la țintă sau dacă trebuie să te avânți către următorul orizont – dacă ți-ai găsit Elementul sau dacă încă-l mai cauți. Oricare ar fi situația, nu trebuie să te îndoiești nicio clipă de faptul că merită să întreprinzi această expediție.”

Sir Ken Robinson

Tot ce am scris mai sus reprezintă un fragment din cartea „Descoperă-ți Elementul. Cum să-ți afli talentele și pasiunile și cum să-ți transformi viața”, autor Sir Ken Robinson – un reputat lider internațional în domeniul creativității, inovației și a resurselor umane. Pentru mine personal această carte a devenit o lucrare de referință și un adevărat etalon atunci când vine vorba despre descoperirea vocației, a pasiunii (pasiunilor) noastre pentru un domeniu sau pentru o disciplină anume, pentru ceva care ne face să vibrăm într-un fel aparte. Cea mai elementară observație pe care o puteți face este aceea de a urmări cum oamenii care sunt pasionați de domeniile lor de activitate vorbesc cu un entuziasm debordant, îi puteți observa că efectiv fața lor radiază de bucurie. Dacă ați întâlnit sau vă veți întâlni cu astfel de persoane să știți că ele și-au descoperit Elementul. Dacă marea majoritate a lucrurilor pe care le faceți, le faceți a lehamite, dacă toată săptămâna abia așteptați să vină weekendul iar la sfârșitul săptămânii „rupeți ușa” de la serviciu când vine ora plecării acasă, atunci sigur nu ați descoperit Elementul vostru sau poate nici măcar nu l-ați căutat. Ca să nu mai întind foarte mult vorba, vă pot spune cu certitudine că după ce am citi și am recitit cartea lui Sir Ken Robinson, aceasta a devenit un adevărat îndreptar, iar eu am început să sap (adică să mă documentez) mult mai abitir, reușind să descopăr că în spatele acestei lucrări se află un adevărat profesionist, o carieră solidă, am reușitm să găsesc și alte lucrări valoroase semnate de același autor și am mai reușit să pun bazele unui adevărat fenomen de introspecție ale cărui roade încă urmează să le culeg 🙂

Carte o puteți găsi la carturesti.ro , elefant.ro și emag.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s