CE ESTE VOCATIA?


Vocatia este parte componenta a fericirii, a unei vieti extraordinare, pentru ca atunci cand iti urmezi vocatia dai frau liber pasiunilor tale, talentelor si abilitatilor tale si atunci munca devine o parte din tine, devine o joaca continua, prinde ea insasi viata, devenind un mod de a trai si a experimenta. Vocatia te ajuta sa treci de bariera psihologica a locului de munca unde mergi strict pentru a-ti castiga existenta, a-ti plati ratele si de unde abia astepti sa evadezi in week-end sau vacanta.
Cuvantul vocatie vine din latinescul “vocare” care inseamna chemare. Denota o voce care te cheama catre un scop unic. Vocatia este cea care scoate la iveala tot ce este mai bun din tine. Respectiv acea combinatie unica de talente si abilitati pe care le ai si pe care le poti dezvolta. Ele sunt si vor fi stalpul tau de sprijin indiferent de ceea ce se intampla in lumea exterioara. Ele sunt puterea ta si poti apela la ele ori de cate ori ai nevoie.
Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi sa te trezesti in fiecare dimineata cu un zambet mare, nerabdator sa inceapa o noua zi, sa te bucuri ca traiesti, ca poti sa experimentezi si sa te exprimi facand ceea ce-ti place? Sa stii ca ai devenit cea mai bogata, adanca si completa expresie a valorilor pe care le pretuiesti?
David A Shapiro in cartea sa “Choosing the right thing to do” defineste termenul de “viata buna” prin lumina urmatoarelor 4 componente: locul, dragostea, munca si scopul.
Mai exact, o viata buna presupune sa faci cele mai bune alegeri privind munca pe care o desfasori, potrivita tie, cele mai bune alegeri in ceea ce priveste relatiile personale, privind locul unde traiesti si scopul vietii tale, si toate aceste alegeri sa le faci intentionat, constient. Sa fii constient de alegerile tale, de consecinte si de modul cum le interpretezi si sa-ti imbunatatesti permanent viata, modul cum traiesti.
Cati dintre voi ati stiut sau stiti inca din timpul anilor de liceu ce profesie sau in ce domeniu vreti sa va desfasurati activitatea, ce va atrage, ce ocupatie ar fi potrivita pentru voi? Sau cati nu-si aduc aminte de frecventa intrebare pusa de familie, cunoscuti, profesori “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”
In ceea ce ma priveste, raspunsul la aceasta intrebare a ramas destul de vag o perioada mare din viata mea. Atat de vag incat familia a considerat necesar sa ma ajute si sa-mi propuna tot felul de meserii, dintre care eu sa aleg una. Imi amintesc ca, in momentul respectiv imi era mai usor sa spun ce anume nu doresc sa fac, ce nu mi se potriveste decat ce este potrivit pentru mine. Simteam ca exista o multitudine de posibilitati si tocmai aceasta multitudine imi facea dificila alegerea. Totusi, in liceu aveam o idee, stiam unde vreau sa ajung dar nu aveam habar cum anume, ce trebuie sa fac. Si atunci am inceput sa intreb, iar raspunsurile nu au intarziat sa apara, doar ca nu erau asa cum ma asteptam. In loc sa aflu care sunt pasii ce trebuie urmati, auzeam “e greu, e complicat, e nevoie de relatii ca sa reusesti….”. Si atunci am ales altceva, mai exact m-am orientat catre cea de-a doua optiune din lista, cum s-ar spune. Si ghici ce: a fost greu, a fost complicat si am invatat ca relatiile conteaza si astazi doar ca in alta forma si cu o alta denumire “networking”.
Ceea ce am descoperit insa, prin propria mea experienta, a fost cat este de important sa-ti alegi o meserie care sa-ti placa, avand in vedere ca o buna parte din timp o petrecem la serviciu. Poate chiar mai mult decat cu familia si prietenii. Iata de ce tot mai multi adulti se intreaba care este totusi vocatia lor si sunt dispusi sa o ia de la inceput chiar daca au deja in spate o cariera construita.
Tu ce iti doresti? Vrei sa ai un simplu loc de munca sau vrei sa faci acea activitate in care sa-ti utilizezi talentele si sa te simti implinit fara sa simti ca faci un efort deosebit, ca muncesti? Daca raspunsul este pozitiv in ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, atunci ceea ce vrei este sa iti explorezi si sa-ti urmezi chemarea, vocatia. Iar pentru asta ai nevoie sa stii care anume este vocatia ta!

Articol preluat de pe descoperavocatia.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s